Hellend vlak

Heel wat handelszaken kunnen zonder al te veel moeite en al te hoge kosten toegankelijker worden gemaakt. Een quick win is vaak de drempel aan de ingang. Heb je aan je zaak, school,... een drempel hoger dan 2 cm, dan is een hellend vlak een oplossing. Hoe begin ik daaraan?

Vooreerst zijn er gespecialiseerde bedrijven die inox hellende vlakken, mobiel of vast, betonnen oprijstroken,... kunnen installeren. Ben je zelf een handige harry, dan kan je zelf de oplossing in mekaar knutselen. Daarbij zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten die we je graag onderstaand meegeven.

  • Zorg ervoor dat je geen glad oppervlak creëert met je hellend vlak. Daarom zijn bijv. constructies in betonplex vaak geen goede oplossing, tenzij deze een anti-sliplaag heeft.
  • Denk ook aan de veiligheid van mensen met een visuele beperking. Zij zien immers je constructie niet liggen. Zorg dat de zijkant geen bruusk opstaande rand heeft. Dit kan vermijden dat blinden zich verongelukken aan je ramp. Dat zou pas een ramp zijn. Voorzie eventueel zeer contrasterende kleuren aan de zijkant, dat is vaak een grote hulp voor mensen met een visuele beperking.
  • De hellingsgraad is eveneens vastgelegd. Omdat een rolstoelgebruiker je helling op moet kunnen, mag deze niet te steil zijn. Onderstaande tabel geeft de verhouding tussen de te overbruggen hoogte, de hellingsgraad en de lengte van de ramp weer. Maak gebruik van deze tabel anders kan het zijn dat je hellend vlak geen verbetering is van de toegankelijkheid.
  • In drukke straten en daar waar de voetpaden smal zijn, schaf je beter een mobiel hellend vlak aan. Er bestaat zelfs een bellend vlak. Dan plaats je een deurbel op zithoogte aan de uitgang en leg je het mobiel hellend vlak dichtbij de uitgang. Als iemand aanbelt, weet je dat die met je mobiel hellend vlak binnen kan om te winkelen.

Tabel met hoogteverschillen en minimale lengte van het hellend vlak.

Veel succes.